Fransk grisleverpate


Det här är första gången jag gör egen grisleverpate och jag visste inte vad jag skulle vänta mig. Resultatet blev väldigt bra. Mjuk och krämig konsistens med kraftig leversmak. Jag valde att krydda med bland annat färsk salvia, torkad timjan och lite cognac. Grundreceptet kommer ifrån Jane Grigson.

Du behöver.

  • 700 gram grislever.
  • 450 gram färskt sidfläsk.
  • 250 gram petit sale.
  • 250 gram grisfett.
  • Tunnt skivat grisfett att klä pateformen med.
  • 1,25 dl vitt vin.
  • 2 msk mjöl.
  • 1 ägg.
  • Kryddor och salt. Jag använde fyra kryddor med vitpeppar och ingefära, färsk salvia, torkad timjan och lagerblad.
  • Lite cognac.

Gör så här.

  1. Håll köttet, fettet och levern mycket kall, på gränsen till fryst.
  2. Mal eller mixa levern och fettet fint. Om du har fryst lever kan du köra den i köttkvarnen annars så mixar du den.
  3. Mal köttet fint i köttkvarn.
  4. Blanda vinet med mjölet.
  5. Blanda vinmjölet med köttet, levern, fettet och kryddorna och cognac väl.
  6. Provstek lite smet och justera eventuellt kryddningen.
  7. Klä en smörad form med fettstrimlorna.
  8. Lägg patesmeten i formen och toppa med fettstrimlor.
  9. Täck formen med folie.
  10. Sätt ugnen på 150 grader.
  11. Vattenbaka paten i ugnen tills du får en innetemperatur på 65 grader.
  12. Låt paten stå under press i kylskåpet något dygn.
  13. Servera skivad.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s