Mexikansk oxsvanssoppa med majs och bönor


Vit majs kan vara lite svårt att få tag. Jag hittade min hos Latinamerikanska i Hötorgshallen. Man tillagar den ungefär som torkade bönor. Blöttlägg över natten och sedan koka till den öppnar sig som en blomma, ungefär tre timmar. Det kan man göra i förväg och frysa in.

Som chili använde jag dels ancho-chili och en rökt chili som heter morita. Den är en variant av chipotle men med en sötare smak, väldigt god. Jag valde att ta ur kärnorna. Det blev bra men man kunde ha låtit kärnorna vara kvar från en chili för lite mer tryck.

Grundreceptet kommer ifrån The Essential Cuisines of Mexico. Sammantaget kan man säga att det är precis så gott som det låter. Bland det bättre.

Du behöver.

  • Oxsvans, delad i lederna.
  • Tjocka revbensspjäll.
  • Vit majs, kokt.
  • Blötlöagda bönor. Helst pinto men svart fungerar också.
  • Lök, grovt hackad.
  • Vitlök. Skalad, bankad och grovt hackad.
  • Torkad chili. Jag använde ancho och morita.
  • Svartpepparkorn, krossade.
  • Salt.

Gör så här.

  1. Lägg oxsvansen i gryta tillsammans med lök, vitlök, svartpeppar och salt. Häll på vatten så att det täcker precis.
  2. Låt oxsvansen puttra under lock en timme.
  3. Lägg i revbensspjäll, majs och bönor.
  4. Puttra sakta tills köttet är mört och bönorna är klara. Ungefär en och en halv timme.
  5. Kärna ur chilin. Rosta den i en torr panna. Lägg den i en bunke, häll på lite buljong från köttkoket och lägg på något som press. Låt chili ligga i blöt ungefär en kvart.
  6. Ta upp köttet, ta bort benen och skär i lagom bitar (tänk soppa). Lägg tillbaka köttet.
  7. Mixa chilin med buljongen.
  8. Rör ner chilin i grytan.
  9. Sjud några minuter så att allt blir varmt.
  10. Servera.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s