Cassoulet


Cassoulet är rätt med många varianter men i grunden kan man säga att det är en fransk böngryta. Jag valde att utgå ifrån Jane Grigson. Det tar lång tid och det är många steg men det blir väldigt gott.

Bönorna

Börja med att göra bönorna. Jag valde att ugnsbaka dom.

Du behöver.

  • Vita bönor, blötlagda över natten.
  • Grisskinn.
  • Fläsklägg.
  • En bit Petit salé.
  • Några Saucisse de Toulouse
  • En skalad lök med några nejlikor.
  • Några oskalade vitlöksklyftor.
  • 1 Skalad morot
  • En Bouquet garni. Bind ihop färsk timjan, persilja och lagerblad.

Gör så här.

  1. Värm ugnen till 190 grader.
  2. Lägg alla ingredienser i en gryta och häll på vatten så att det täcker.
  3. Koka upp grytan under lock på spisen.
  4. Ställ in grytan i ugnen.
  5. Lägg i korvarna efter ungefär en halvtimme.
  6. Låt grytan stå i ugnen tills köttet är mört och bönorna är färdiga, ungefär 2 timmar.
  7. Ta bort Bouqet garmi, lök, vitlök och morot. Ta undan köttet. Sila bönorna. Spara bönfonden. Skär upp kött, skinn och korv i lagom bitar. Ha skinnet separat.

Gris och fårgryta

Det är vanligt att man har Confiterad anka i grytan men jag valde att ha fårkött istället. Resultatet ska vara en ganska ”torr” gryta, det vill säga inte rinnig och vattnig.

Du behöver.

  • Karre i grytbitar.
  • Fårkött i grytbitar.
  • Några lökar, hackade.
  • Några vitlöksklyftor, finhackade.
  • En Bouquet garni.
  • Salt och peppar.
  • Hela burktomater, grovt hackade och utan spad.
  • Tomatpure.
  • Några dl Köttfond.
  • Fett att steka i.

Gör så här.

  1. Bryn löken i fett till den mjuknar och får fin färg.
  2. Höj värmen och bryn köttet tills det får bra färg.
  3. Lägg i vitlöken och låt den brynas någon minut.
  4. Häll i lite fond och skrapa upp eventuella rester från botten.
  5. Häll i tomater, tomatpure och resten av fonden. Salta och peppra. Tryck ner Bouquet garni.
  6. Låt grytan puttra under lock tills den är färdig.
  7. Ta bort boquet garni.

Avslutning

De två grytorna ska nu kombineras och sedan bakas i ugn.
Du behöver.

  • Rejält med ströbröd.

Gör så här.

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Lägg det kokta griskinnet i botten på en bryta.
  3. Lägg på hälften av bönorna.
  4. Fyll på med gris och får grytan.
  5. Lägg i köttet och korven.
  6. Lägg på resten av bönorna.
  7. Häll på några dl bönfond.
  8. Avsluta med ett tjock lager ströbröd och lite utduttat fett.
  9. Ställ in grytan i ugnen ungefär 1 och en halv timme eller tills du har fått en bra färg.
  10. Servera.

4 reaktioner på ”Cassoulet

  1. Tack. Den är verkligen otroligt god. Komplex och ”dense”. Jag ska prova att göra lite enklare varianter också.

  2. Pingback: Cassoulet med fransk lantkorv « Coppa rules

  3. Pingback: Ugnsbakad grekisk köttgryta | Coppa rules

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s