Fårkött vintern 2010


Jag fick chansen att ta hand om ett får. En tacka på 30 kilo. Hon hade hängt i 2 och en halv vecka i cirka 2 plusgrader. Det är tydligen en av hemligheterna för att fårkött ska bli riktigt bra, att den får hänga ordentligt. Det är roligt att det är fårkött. Det är nästan omöjligt att kunna köpa det hos en vanlig kötthandlare.

Jag fick stycka det själv också. Jag hade tur och hade en riktigt bra lärare som kunde guida mig. Jag skulle inte rekommendera någon att försöka utan det, det var ovärderligt.

Det som var mest nervöst var att skära ut innerfilen. Om man gör rätt ska man nästan kunna rulla av den ifrån sadeln utan att den skadas. På lamm brukar man inte alltid skära ut den utan den får sitta kvar, men på det här fåret var det värt det.

Det svåraste var att skära ut stekarna. Jag ville skära ut dom anatomiskt och det var lite pill.

Det man också måste vara noga med är att skära bort lymfkörtlarna. Man ska också lukta på dom för att se om djuret (och köttet) är friskt.

Jag har nu fryst allt utom en av stekarna och innerfilen. Steken har jag benat ur och ska lufttorka till Mocetta. Det blev två bitar på ungefär 500 gram var. Resten blev till grytbitar och kebabkött. Jag provgrillade en liten av putsen från innerfilen och det är nog bland det bästa kött jag smakat, det ska bli riktigt roligt att tillaga hela.

4 reaktioner på ”Fårkött vintern 2010

  1. Pingback: Fårinnerfile med sparris « Coppa rules

  2. Pingback: Rullsylta « Coppa rules

  3. Pingback: Couscous med lamm och pumpa « Coppa rules

  4. Pingback: Fyllda Kibbeh « Coppa rules

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s