Julskinka 2010 del 2


Julskinkan har legat och torrsaltat ett dygn och det har blivit dags att lägga den i en saltlag. Jag valde att inte göra en typsik julkryddning utan en mer enkel, med bland annat rosmarin, timjan och lagerblad. Skinkan ska jag koka enligt Tore Wretmans recept och den innehåller bland annat timjan och lagerblad. Jag ville också ha en låg salthalt och lång insaltning. Därför valde jag att torrsalta ett dygn först, för att döda så mycket ytbakterier som möjligt.

Du behöver.

  • Torrsaltad skinka.
  • Tillräckligt med vatten för att täcka skinkan, jag behövde 6 liter.
  • 80 gram salt utan jod för varje liter vatten.
  • 1 matsked socker för varje liter vatten.
  • Färsk timjan och rosmarin.
  • Hel svartpeppar.
  • Enbär.
  • Lagerblad.

Gör så här.

  1. Skölj och tvätta av skinkan med kallt vatten.
  2. Bind skinkan som en stek.
  3. Koka upp vattnet med kryddorna och låt det koka några minuter. Rör om och se till att saltet löser sig.
  4. Låt saltlagen svalna.
  5. Lägg skinkan i lämpligt kärl, Ej aluminium, och häll på lagen.
  6. Se till att skinkan täcks helt av saltlagen, eventuellt genom att tynga ner den med något.
  7. Förvara svalt, till exempel ett kylskåp, i 14 dagar.

Fortsättning följer.

Annonser

5 reaktioner på ”Julskinka 2010 del 2

  1. Följer med intresse din skinka. Jag ska ”plagiera saltmetoden” men utan ben och ska sedan koka den i en lag som är tillredd av Granatäppeljuice, gjorde det för ett par år sedan och var en riktig hit på julbordet. Jag har nästan alltid sprutat mina skinkor för enkelhetens skull i jobbet, men nu har jag lagt kockjobbet på hyllan och har mer tid som pensionär om du förstår.
    Vi hörs över skinkan.
    //rolf

  2. Jag var själv i valet och kvalet om jag skulle ha kvar benet eller inte. Som sagt, om benet hade varit kluvet hade jag absolut tagit bort det. Jag tror att det blir bra om insaltningen går ganska långsamt med låg salthalt. Om det lyckas så borde man få en bra och jämn salthalt.

  3. Det har gått en vecka och det är en vecka kvar. Jag vågar inte riktigt känna på den för risken att det ska bli bakterier och mögel. Jag får hålla tummarna och lita på att det går bra.

  4. Ping: Misslyckad julskinka 2010 « Coppa rules

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s