Jag tänkte försöka att rimma skinkan själv för första gången. Jag valde en skinka med ben från Nibble. Benet i skinkan är helt och inte knäckt. Om det hade varit knäckt hade jag valt att ta bort det och gjort en benfri skinka. För att döda så mycket bakterier som möjligt på ytan och runt benet så valde jag att torrsalta den först ett dygn. Skinkan ska jag sedan salta in i en saltlag med relativt låg salthalt, 8 procent, och ganska länge, 14 dagar.
Du behöver.
- Skinka med ben. Min vägde drygt 3 kilo.
- Salt utan jod. Cirka 4 matskedar. Jag valde att ha finkornigt salt för att det lättare kommer åt och tränger in.
Gör så här.
- Gnid in skinkan med salt. Var noga och försök att komma åt överallt. Särskilt runt benet och eventuella håligheter.
- Jag lade sedan skinkan i en ugnsfast form med ett galler i botten. Jag ville att vätskan som saltet drar ur skinkan rinner undan.
- Täck med plast och ställ in i kylskåpet ett dygn.
- Jag tänkte vända på skinkan och massera den efter halva tiden.
Fortsättning följer.
Pingback: Julskinka 2010 del 2 « Coppa rules