jag har skrivit om det här receptet förut men det är så exceptionellt att jag måste göra det igen. Den här gången gjorde jag på kalvlägg istället för oxlägg men förutom det så är det samma recept. Det enda som är speciellt är att få tag hel oxlägg eller kalvlägg, man brukar få säga till i förväg.
Du behöver.
- Hel kalvlägg, med benet klyvt.
- Cirka 1 kilo scharlottenlök, skalad.
- Färsk rosmarin, finhackad.
- Kött fond.
- Vin santo.
- Salt.
- Peppar.
- Olivolja.
Gör så här.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Stoppa den urbenade läggen med märgen från benen. Krydda med rosmarin, salt och peppar. Knyt som en stek. Salta peppra.
- Bryn köttet i olivolja så att du får fin färg.
- Tag upp köttet och bryn löken tills den får lite färg.
- Häll i fond och skrapa upp eventuella rester i botten.
- Lägg i köttet och sätt in det under lock i ugnen. Låt köttet gå i ugnen en och en halv timme. Vänd och ös då och då.
- Häll i vin santo och låt köttet gå en och en halv timmme till.
- Ta upp köttet och låt det vila. Reducera eventuellt såsen.
- Servera köttet med såsen.
Hej, jag är på väg hem nu med en oxlägg och måste få fråga… Vad dricker du till? Jag antar att Dario kör på Chianti, men matchar det sötman i Santon och löken?
Jag har druckit chianti till och det passar ganska bra. Strävheten i chiantin står i lite kontrast till den ganska mjuka sötman vilket kan kännas ganska bra.
Så enkelt och så gott, precis som bra mat ska vara. Vilka smaker som kommer fram när man steker långsamt i ugn. Gjorde en lammstek i vedugn nu i somras, den blev suverän.
Tack. Jag brukar göra lamm i ugn på grytbitar, https://copparules.wordpress.com/2009/10/18/lamm-i-ugn/. tillsammans med tomater örter, lök och potatis.