Tonno del Chianti


Det här är ännu ett recept av Dario Cecchini. Det har ingenting med tonfisk att göra utan man kan säga att det är en Confit som är gjord med olivolja som fett. Receptet hittade jag i LA times. Resultatet blir sjukt gott.

Marinering

Man börjar med att marinera köttet i kryddor över natten.

Du behöver.

  • Fläskkarre, skuren i grytbitar.
  • Salt.
  • Svartpeppar, grovt krossad.
  • Lagerblad, finfördelad.
  • Fänkålsfrön, krossade. Jag tog hälften fänkålsfrön och hälften fänkålspollen.
  • Färsk timjan, repad.

Blanda kryddorna med köttet och lägg det i en väl försluten påse. Blanda och massera väl. Marinera över natten.

Confitering

Köttet ska nu koka i olivolja.

Du behöver.

  • Marinerat kött.
  • Olivolja.
  • Vitlök, halverad.

Gör så här.

  1. Värm ugnen till 120 grader.
  2. Lägg köttet med eventuell vätska i en gryta.
  3. Fyll på med olivolja så att det täcker.
  4. Värm sakta grytan under lock tills det börjar puttra.
  5. Lägg i en halverad vitlök.
  6. Låt grytan sakta puttra med lock i ugnen två och en halv timme tills köttet faller i sär och är svagt rosa i mitten.
  7. Låt köttet med oljan kallna. Förvaras i kylskåp upp till 5 dagar. Se till att köttet är täckt med olja.

Färdigställande

Köttet serveras varmt med marinerad rödlök på toast.


Du behöver.

  • Köttet med oljan.
  • Rödlök, fint skivad.
  • Rödvinsvinäger.
  • Toast.

Gör så här.

  1. Lägg rödlöken i vinäger.
  2. Värm upp köttet.
  3. Häll köttet i en sil och fånga upp vätskan.
  4. Ta bort vitlöken från köttet och dela det med en gaffel.
  5. Blanda i vätskan och lite av oljan i köttet så att det blir glansigt.
  6. Servera köttet på rostat bröd med den marinerade rödlöken ovanpå.
Annonser

3 reaktioner på ”Tonno del Chianti

  1. Hej; Jag läser din blogg med jämna mellanrum. Jättekul! Undrar lite om du kan tipsa om ett ställe att köpa kvalitetskött i Stockholmsområdet? Du använder ju själv styckningar som man kanske inte riktigt hittar i ICA´s disk. Hur gör du själv?

    Bästa Hälsningar, Mikkel (Kompis till Andreas Lagercrantz)

  2. Hej. Tack för uppmuntran. Jag köper oftast kött hos Sandströms i Söderhallarna. Vissa specialdetaljer som nötfjälster och framförallt griskind köper jag hos M-Seger i Östermalmshallen. Problemet är att Sandströms har väldigt bra griskött från Nibble men slakten sker hos ett Scan-slakteri. Scan har tyvärr nästan monopol på slakt i Sverige och dels är djurhållningen i samband med slakt inte helt stressfri och dels så styckar dom ”som man alltid har gjort” vilket innebär att bland annat grishuvuden går till hundmat istället för att bland annat bli gruskinder. M-Seger tar sitt griskött från ett litet oberoende Skövdeslakteri där man har mer kontroll över produktionen.

  3. Ohh…Jättebra att veta! Så då blir det M-Seger innan helgen! Tack för svar!

    Jag läser själv http://www.kvalimad.dk då och då. Inga nyskapande gränsbrytande recept, men han är bra på att plocka upp klassiker och finslipa dem. Hans recept på världens bästa bröd får du inte missa…

    Bästa Hälsningar, Mikel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s