Kokt lamm i dillsås


Det här är klassisk svensk husmanskost när den är som bäst. Receptet kommer ifrån Svensk Husmanskost av Tore Wretman.

Du behöver.

  • Lammbringa, skuren i grytbitar.
  • Några vitpepparkorn.
  • Purjolök, grovt skuren.
  • Morötter, grovt skurna.
  • Dillstjälkar.
  • 1 msk Smör.
  • 2 msk Mjöl.
  • Hackad dill.
  • Ättika.
  • Socker.
  • 1 Äggula.
  • 0,5 dl Grädde.

Gör så här.

  1. Låt köttet koka någon minut i saltat vatten. Spola det sedan under kallt vatten.
  2. Lägg köttet i en kastrull och täck knappt med vatten.
  3. Koka upp köttet och skumma av.
  4. Lägg i morötter, purjolök, vitpeppar, salt och dillen.
  5. Puttra under lock tills köttet är mört, 1 till 1,5 timmar.
  6. Ta upp köttet och morötterna.
  7. Sila buljongen.
  8. Värm lika delar ättika och socker så att sockret löser sig.
  9. Gör en vit grundsås med smör, mjöl och 5 dl buljong.
  10. Smaka av med ättikslagen. Lägg i den hackade dillen.
  11. Blanda äggulan och grädden. Vispa ner det i såsen.
  12. Lägg köttet och morötterna i såsen. Värm ett par minuter. Låt det inte koka.
  13. Servera med potatis.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s