Det här är första gången jag provar att laga vildsvin. Vi har ganska mycket vildsvin i Sverige för närvarande men problemet är att det är ganska omständligt att ta hand om köttet. Det innehåller tyvärr ganska ofta trikiner och måste kontrolleras noga. Smaken ska tydligen kunna variera väldigt mycket beroende på vad vildsvinen har ätit. Det köttet jag fick tag på hade en tydlig ganska söt viltsmak. Jag gjorde en klassisk italiensk ragu med pappardelle. Pappardelle är en bredare variant av tagliatelle och görs med mjöl och ägg.
Marinera köttet
Köttet ska först marineras minst 12 timmar innan man gör ragun.
Du behöver.
- Vildsvinskött, jag använde file.
- Rödvinsvinäger.
- Rött vin.
- Färska rosmarinkvistar.
- Vitlöksklyftor, skalade och bankade.
- Salt.
Blanda vinäger, vin, vitlök och salt. Marinera köttet i minst 12 timmar.
Vildsvinsragu
Du behöver
- Marinerat vildsvinskött, avtorkat och skuret i bitar.
- Flatbladig persilja, hackad.
- Lök, fint skivad.
- Pancetta, fint hackad.
- Rödvin.
- Olivolja.
- Torkad chili, smulad.
- Tomater på burk, grovt hackad och med spad.
Gör så här.
- Bryn vildsvinsköttet på hög värme tills du får bra färg. Ta bort eventuell vätska som köttet avger. Ta upp köttet.
- Bryn persilja, lök och pancetta på låg värme några minuter.
- Lägg i köttet, rödvin, tomtater, chili. Salta.
- Låt ragun puttra i cirka två timmar eller tills köttet är gaffelmört. Tillsätt eventuellt lite vätska, till exempel köttfond, om det blir för torrt.
Pappardelle med vildsvinsragu
Koka pappardelle tills den är något underkokt, Blanda med vildsvinsragun under värme. Servera med riven pecorino.
Ser otroligt gott ut. Har bara positiva saker att säga om vildsvin, du har helt rätt att smaken på köttet kan variera gansla mycket
Ja men jag undrar om det du säger att köttet ofta innehåller trikiner stämmer. Vet att man funnit trikiner från ett vildsvin i Småland men det var det första på evigheter.
Det är bara 0,01 procent av vildsvinen som under 2002 till 2008 som hade trikiner enligt SVA, http://www.sva.se/sv/navigera/tjanster_produkter/Parasitologi/Vildsvin—trikiner/, men det är betydligt mer än tamsvin där det inte har förekommit sedan 1994. Det är inte vanligt men det förekommer.