Chipotlesås


Chipotle är rökt jalapeno och vanligtvis är den hoptorkad, beige i färgen och det är ganska mycket jobb med att få ut bra smak ur den. Jag hade tur att hitta riktigt bra hos ”Grönsakslandet” i Söderhallarna. Den var rubinröd i färgen, och läderartad i konsistensen. Smaken var väldigt bra med en varm lite sötaktig rökighet.

Det här är en enkel sås med tomat, vitlök och chipotle. Den passar bra till grillat kött. Jag valde att inte ta bort kärnorna ur chilin och såsen fick en rund och ganska stark chilihetta. Den håller ganska länge om den förvaras i kylskåp. Receptet kommer ifrån Authentic Mexican.

Du behöver

  • Några tomater.
  • Ett par vitlöksklyftor.
  • Några chipotle.
  • Salt.

Gör så här.

  1. Sätt in tomaterna och vitlöken i tokvarm grillugn. Vänd lite då och då när skinnet svartnar.
  2. Skala vitlöken och tomaterna.
  3. Tag en het stekpanna utan fett. Låt chilin steka några sekunder på varje sida, pressa med en stekspade. Lägg chilin i en skål och häll på kokande vatten. Låt den dra ett tag. Jag lät den dra en kvart för att den var så färsk annars kan man behöva låta chilin dra upp emot en timme.
  4. Mixa vitlöken, tomaterna och chilin tills det blir en slät sås. Salta och tillsätt eventuellt lite vatten för att få bra konsistens.
  5. Servera rumsvarm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s