Jag fick fänkålspollen idag och jag var tvungen att prova det. Jag har försökt att få tag på det i Stockholm och jag har inte lyckats men tack vare E som tog hem det ifrån New York så har jag nu en burk.
Jag provade att göra två Dario Cecchini-inspirerade rätter. Dels ett kryddsalt som han kallar ”Il profumo del Chianti” och dels en Arista med fånkålspollen istället för fänkålsfrön.
Kryddsalt med örter
Jag använde bara torkade kryddor till kryddsaltet. Jag tror att det finns en viss risk att det möglar om man använder färska örter. Jag provade att ha det på en enkel bruschetta och det blev väldigt bra. Det ska vara väldigt att gott på en enkel köttbit.
Jag använde
- Salt
- Fänkålspollen
- Torkad timjan
- Torkad rosmarin
- Torkad lavendel
- Malna, torkade enbär.
Gör så här.
- Blanda kryddorna väl. Jag valde att mortla dom också.
- Förvara i lufttät burk.
Arista
Jag har skrivit förut om Arista och det är en av mina absoluta favoriträtter. Den är lika god kall som varm och det passar väldigt bra att ha grön och röd sås till. Att använda fänkålspollen blev riktigt bra.
Jag använde.
- Fläskhare (urbenad kotlettrad).
- Färsk romarin, finhackad.
- Färsk timjan, finhackad.
- Salt.
- Fänkålspollen.
- Vitlök
- Svartpeppar.
- Olivolja.
Gör så här.
- Värm ugnen till 175 grader.
- Mortla kryddorna och mjuka sedan upp dom med lite olivolja.
- Snitta köttet och fyll snitten med kryddblandningen.
- Bind köttet som en stek.
- Gnid in köttet med olivolja.
- Krydda köttet med salt peppar och fänkålspollen.
- Sätt in köttet i ugnen tills du får en innetemperatur på 67 grader. Ös köttet då och då, vänd efter ungefär en timme.
- Ta ut köttet och låt det vila.
- Ta bort snöret och skär upp i tunna skivor.
Fläskhare? Ursäkta men jag är ganska säker på att ”fläskhare”!är den tjockaste delen av fläskfilen, där filen går över i en ganska ”göttrig” tjock klump.
Jag har använt den benämning som Svensk köttinformation använder. Dom beskriver fläskhare som utskuren kotlettrad. Men jag så att till exempel tyda.se benämner det som Utskuren fläskkarré. Den del jag menar är dock utskuren kotlettrad.
Kul! Ska prova min burk i helgen tänkte jag.
Fänkålspollen? vad är det exakt? pulver som smakar fänkål ? har sökt info men inte hittat nåt om det
Smaken påminner ganska mycket om fänkålsfrön men det som slår en direkt är att smaken är lite sötare och kanske rundare. Det finns dock en annan eftersmak som är svär att sätta fingret på. Det är lite svårt att veta hur kryddan beter sig i matlagning. Fänkålsfrön blommar till exempel ut väldigt mycket när man har den till griskött och jag tror att det är samma sak med fänkålspollen. Det ska bli spännande att prova den till nötkött. Färgen är mer orange än fänkålsfrön. Konsistensen är inte mald utan snarare som torkade örter såsom som torkad timjan.
Pingback: Kalabrisk salsiccia med turkisk chili « Coppa rules
Pingback: Lufttorkad salsiccia « Coppa rules
Pingback: Högrev i ugn « Coppa rules
tja! hare är fint putsad urbenad kotlettrad. kan vara av både kalv och fläsk. det är samma sak som vad de nu för tiden kallar ytterfilé. ofta är det bara själva ”filén” av kotletten, utan kappa och senor, vilket gör att den snyggt och lätt kan serveras som stek. tror det är en gammal kroggrej att kalla det för hare. kärt barn har många namn: kotlett, ytterfilé, hare, restaurangfilé, noisette osv.
ps. du driver en riktigt bra blogg, den letade sig upp på mina top sites nästan direkt.
Intressant. Jag undrar dock hur man får det till ”hare”. Tack för uppmuntran.
jag citerar från svensk köttinformation: ”Enligt Svenska akademiens ordboksredaktion kan ordet ha sammanhang med en liknande användning i tyskan av Hase eller nederländska Haas(je), som betyder hare. I den nederländska ordboken kopplar man ordet Haas till ländmuskel (besläktat med svenska has om än med något annan betydelse).
Detta förklaras med att ländmuskeln ansågs vara den finaste biten av jaktdjuret och med tiden kom ordet Haas att beteckna en ”fin köttbit” överhuvudtaget.”
Ah, det förklarar saken. Intressant.
Pingback: Fläskkotlett med svartkål | Coppa rules
Pingback: Purjolökssoppa, Polpetta i tomatsås | Coppa rules
Pingback: Pasta med pesto, stek från Florens | Coppa rules
Är det fortfarande svårt att få tag på fänkålspollen? Jag har annars en leverantör på det.
Intressant. Jag har inte hittat det någonstans. Varken på nätet eller i Stockholm. Själv har jag ganska mycket kvar men det är bra att veta för framtiden.
Kristianstad är det som gäller när det handlar om mat….
men hör av dig om du behöver!
Wow. Jag hör av mig när det tar slut.