Couscous med lamm


Traditionellt så tillagas couscous i en så kallad couscousiere. Man gör en gryta med kött och grönsaker i den nedre delen och couscousen ångas i en övre tillsatsen och tar smak av grytan. Man betraktar och serverar det som en rätt, precis som en pastarätt. Jag har länge velat prova det och har till och med försökat att hitta en couscousiere utan att lyckas. Jag gjorde lammgrytan i pastakastrullen och ångade couscousen i en sil. Resultatet blev väldigt bra. Särskilt couscousen blev väldigt saftig utan att bli blöt och med en härligt nötig smak. Jag använde en blandning av några recept från Algeriet och Marocko.

Du behöver följande.

  • Couscous.
  • Kikärtor, kokta och avrunna.
  • Lammkött, med ben och skuret i kuber.
  • En burk hela tomater, grovt hackade och utan vätska.
  • Torkad chili.
  • Två vitlöksklyftor, fint hackade.
  • Två gula lökar, grovt hackade.
  • En zucchini, grovt skuren.
  • Några morötter, skalade och grovt skurna.
  • Några potatisar, skalade och grovt skurna.
  • Flatbladig persilja, finhackad.
  • Olivolja.
  • Vatten.
  • Salt.
  • Smör.

Gör så här.

  1. Skölj couscousen i kallt vatten och lägg den i en bunke. Blanda så att det inte finns några klumpar och låt det stå och svälla i cirka 20 minuter.
  2. Bryn löken tills den blir blekt gyllenbryn.
  3. Lägg i lammköttet och bryn det tills det får färg.
  4. Lägg i vitlök, chili, persilja, tomater och rör runt. Lägg i kikärtorna, häll på vatten och salta. Låt det koka upp och låt det puttra under lock i ungefär en timme.
  5. Låt couscousen ånga i en sil ovanpå grytan, med lock, i 15 minuter.
  6. Lägg couscousen i en skål, ta i lite kallt vatten och salta. Blanda så att det inte finns några klumpar.
  7. Ta grytan från spisen och skumma av eventuellt fett. Ta bort köttet från benen och lägg tillbaka köttet.
  8. Koka upp grytan igen. Lägg i morötter, potatis och zucchini i grytan. Låt det puttra tio minuter.
  9. Låt couscousen ånga i silen ovanpå grytan, under lock, i ytterligare 20 minuter.
  10. Lägg couscousen i en skål, lägg i lite smör och lite fond från grytan. Täck och låt svälla tio minuter.
  11. Servera couscous och lammgryta.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s