Det här är ett sätt att tillreda kronärtskocka från Rom. Man skalar och rensar bort en ganska stor del men får sedan en kronärtskocka som kan ätas hel.
Du behöver.
- Kronärtskockor.
- Citron.
- Mynta.
- Flatbladig persilja.
- Vitlök.
- Olivolja
- Salt och svartpeppar.
- Eventuellt vitt vin.
Gör så här.
- Rensa kronärtskockorna, se exempel här, och lägg den i vatten med citron i.
- Hacka mynta, persilja och vitlök fint. Blanda ihop det, salta, peppra, häll på lite olivolja och blanda ihop till en röra.
- Skölj av kronärtskockorna och fyll dom med örtblandningen. Lägg dom allt eftersom med stjälken uppåt i en kastrull.
- Lägg på eventuella örtrester och häll på lite olivolja. Fyll på med vatten och eventuellt lite vin till en tredjedel av bladen är täckta. Se bara till att inte täcka stjälken.
- Puttra på svag värme med tätt lock tills kronärtskockorna är färdiga, prova med en kniv. Allt mellan 20 till 40 minuter.
- Ta upp kronärtskockorna och låt dom svalna till ljummen temperatur.
- Reducera ner kokspadet till en sås.
- Ringla såsen över kronärtskockorna vid servering.