Sopressata våren 2010 del 1


Sopressata är en italiensk salami som initialt brukar lufttorkas under press, därav namnet. Det enda som är speciellt med receptet är att den innehåller grappa men förutom det så har jag valt en ganska enkel och rak kryddning. Svartpeppar, chili och vitlök. Köttet är 75% magert griskött, 12,5% sidfläsk och 12,5% grisfett.

Till 1kg kött så behöver du.

  • 1kg griskött. 75% magert griskött, 12,5% sidfläsk och 12,5% grisfett.
  • 21 gram salt.
  • Lite drygt 1 gram svartpeppar.
  • 1 gram torkad chili.
  • 1 halv vitlök.
  • Lite grappa.
  • Nötfjälster.

Gör så här.

  1. Håll köttet kallt. På gränsen till fryst.
  2. Blanda och mortla salt, svartpeppar och chili fint.
  3. Mortla vitlök och grappa fint.
  4. Mal köttet grovt. Jag valde att hacka fettet manuellt.
  5. Blanda köttet med kryddorna och vitlöksgrappan tills du får en bra smet.
  6. Stoppa korvsmeten i fjälstren.
  7. Gnid in korvarna med salt och svartpepper.
  8. Lufttorka korvarna under press i 1 till 2 veckor.

Fortsättning följer.

Annonser

3 reaktioner på ”Sopressata våren 2010 del 1

  1. Ping: Sopressata våren 2010 del 2 « Coppa rules

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s