Merquez


Merquez är en Tunisisk lammkorv. Man ska kunna soltorka den genom att låta den ligga 48 timmar i direkt solljus men jag tänkte ha den färsk och frysa in den. Om man ska grilla den ska den förkokas i 10 minuter först. Jag har utgått ifrån ett recept av Clifford A. Wright.

Harisa

En av huvudingredienserna i Merquez är en kryddpasta som heter Harisa. Den är väldigt vanlig i Tunisisk matlagning och är ganska enkel att göra själv om man har tillgång till bra torkad chili.

Jag använde följande.

  • Torkad chili.
  • Vitlöksklyftor.
  • Vatten.
  • Olivolja.
  • Mald Kummin.
  • Malda Korianderfrön.
  • Olivolja.

Gör så här.

  1. Låt chilin ligga i vatten ungefär en timme.
  2. Ta bort stjälen och kärnorna från chilin.
  3. Kör chilin, vitlöken, lite vatten och olivolja i en mixer ett par minuter.
  4. Blanda i kummin, salt och koriander.
  5. Förvara i en burk med olivolja så att kryddpastan täcks.

Merquez

För att göra Merquez behöver du följande.

  • Cirka 1,2 kg Lammkött med cirka 30% fett. Jag använde en bog med tillhörande bringa.
  • 4 vitlöksklyftor mortlade med 1 matsked salt.
  • 1 tesked nymalda fänkålsfrön.
  • 1 tesked harisa.
  • 1 halv tesked cayennepeppar.
  • 1 tesked mald svartpeppar.
  • 3 meter lammfjälster.

Gör så här.

  1. Låt fjälstren ligga och dra i kallt vatten.
  2. Kyl köttet till nära fryspunkten.
  3. Mal köttet fint.
  4. Blanda köttet med kryddorna. Arbeta köttet tills du får en bra smet. Tillsätt eventuellt lite vatten för att få en bra konsistens. Se till att hålla smeten kall.
  5. Stoppa smeten i lammfjälstren.
  6. Dela i korvar som är cirka 25 cm.
  7. Låt korvarna mogna över natten så att smeten och smakerna sätter sig.
Annonser

3 reaktioner på ”Merquez

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s