Örtfylld fläskhare i ugn


Det här är en gammal rätt ifrån Toscana. På italienska heter den Arista som betyder ”Det bästa”, och syftar på en komplimang som rätten fick vid en bankett i Florens 1450. Fläskhare är benfri kotlettrad. Man ska egentligen försöka att fåbenfri kotlettrad med ”kappa” så att det blir lättare att göra en fylld rulle av den men jag fick utan och det fungerade också bra. Grundreceptet tog jag ifrån ”The Fine Art of Italian Cooking” av Giuliano Bugialli men jag har använt den kryddning som Dario Cecchini använder till sin Arista.

Du behöver följande.

  • En fläskhare.
  • Färsk timjan, finhackad.
  • Färsk rosmarin, finhackad.
  • Fänkålsfrön.
  • Malen svartpeppar.
  • Salt.
  • Finhackad vitlök.

Gör så här.

  1. Sätt ungnen på 175 grader.
  2. Blanda kryddorna.
  3. Fyll fläskharen med kryddblandningen. Jag skar ett par extra snitt som jag fyllde med kryddor.
  4. Bind ihop köttet som en stek.
  5. Salta och peppra på utsidan.
  6. Gnid in en ugnsform med olivolja och lägg i köttet.
  7. Stoppa in köttet i ungen ungefär 1 timme.
  8. Vänd på köttet så och kör köttet i 200 grader i cirka 10 minuter eller tills det har fått färg. Köttet ska nu precis ha blivit färdigt. Mät med en termometer om du vill vara säker, 67-70 grader enligt Henrik Norström.
  9. Ta ut köttet och låt det vila i ungefär 10 minuter.
  10. Skär upp och servera.

Annonser

4 reaktioner på ”Örtfylld fläskhare i ugn

  1. Ping: Spaghetti med vitlök, olivolja och chili « Coppa rules

  2. Ping: Fänkålspollen « Coppa rules

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s