Köttfond


Det här är mitt basrecept för att koka köttfond. Det är en ljus fond med köttben, kycklingskrov, lite grönsaker men inget salt. Hemligheten är att koka den mycket långsamt under väldigt lång tid.

Du behöver.

  • Köttben. Jag brukar försöka blanda kalvben och oxben.
  • Några kycklingskrov
  • Selleristjälkar med bladen, grovt hackade.
  • Morötter, skalade och grovt hackade.
  • Gul lök, ändarna avskurna och grovt hackade.
  • Några lagerblad.
  • Flatbladig persilja.
  • Några vitlöksklyftor, krossade.

Gör så här.

  1. Stoppa ner köttbenen och kycklingskroven i en stor kastrull.
  2. Häll på vatten så att det täcks med råge.
  3. Koka upp och skumma av.
  4. Lägg i kryddor och grönsaker.
  5. Låg det puttra under lock på glänt väldigt långsamt i 12 – 14 timmar. Häll på mer vatten om det behövs.
  6. Sila buljongen ordentligt.
  7. Stoppa in buljongen i kylskåpet till nästa dag.
  8. Ta bort fettskorpan som har bildats på ytan.
  9. Buljongen är nu färdig att användas eller frysas in.
Annonser

3 reaktioner på ”Köttfond

  1. Ping: Gnocchi med potatis och kyckling i buljong « Coppa rules

  2. Ping: Cappelletti i buljong | Coppa rules

  3. Ping: Köttnudlar | Coppa rules

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s