Pasta alla Gricia


Det här är ett ännu mer grundläggande recept för Guanciale än Bucatini All’Amatriciana. Det påstås att det här är en ännu äldre pastarätt än Amatriciana, den ska ha uppkommit innan tomater hade börjat användas i Italien. Den bygger på Guanciale, Pecorino Romano och timing.

Den görs vanligtvis med spaghetti men jag gjorde den med egentillverkad pasta. Inte vetemjöl och ägg utan durumvete och vatten. Det blir en hårdare pasta är äggpasta men den suger upp såsen väldigt bra. Blanda durumvete och vatten till en hård men följsam deg. Knåda ungefär 10 minuter. Låt den vila i plastfolie ungefär 1 och en halv timme. Kavla ut och skär till, till exempel fettuccine.

Pasta alla Gricia - 1

För att göra pasta all gricia behövs följande.

  • Cirka 8 tunna skivor Guanciale, grovt hackade.
  • Olivolja
  • Chiliflakes
  • Pasta gjord på durumvete, till exempel Spaghetti.
  • Riven Pecorino Romano

Pasta alla Gricia - 2

Gör så här.

  1. Fräs guancialen i olivolja och chiliflakes tills den blir krispig, 1 till 2 minuter. Dra pannan från värmen.
  2. Koka pastan tills det är ungefär en minut kvar.
  3. Sätt tillbaka guancialan på spisen, medelvärme.
  4. Häll pastan på guancialan tillsammans med en slev kokande pastavatten.
  5. Koka in vattnet i pastan, rör om hela tiden.
  6. Dra pastan ifrån värmen och rör ner Pecorino efter smak.
  7. Låt vila några minuter.
  8. Servera med mer Pecorino vid sidan av.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s