Guanciale har hängt ungefär en och en halv månad och det har blivit dags att prova den. Smaken var bra men ganska söt så nästa gång tänkte jag nog dra ner lite på sockret. För att testa den på riktigt tänkte göra Bucatini all’Amatriciana.
Det här är i mitt tycke en av dom godaste pastarätterna som finns. Den kommer ifrån en stad som heter Amaticiana och har till och med en egen hemsida. Den bygger helt på guanciale och syftet är att lyfta fram dess smak. Man kan göra den med spaghetti men resultatet blir bäst om man gör den med bucatini som är ett slags pasta som är som en tjock ihålig spaghetti.
Du behöver följande.
- Drygt 100g grovt skuren guanciale
- 1 burk hela tomater, hackade.
- 1 dl vitt vin
- Bucatini
- Nyriven Pecorino Romana
- Chili flakes
- Salt
- Olivolja
Gör så här
- Bryn guanciale på hög värme med olivolja och chili flakes ett par minuter tills guancialen har tagit färg men innan den är krispig.
- Tillsätt vinet och reducera under cirka 1 minut. Se till att skrapa upp eventuella rester i botten av pannan.
- Tillsätt tomaterna och sänk till låg värme. Låt det puttra 30-40 minuter tills såsen har reducerat till hälften.
- Koka pastan till den är lite underkokt.
- Lägg i pastan i såsen och blanda under hög värme tillsammans med en slev pastavatten. Låt såsen koka in i pastan 1 par minuter.
- Dra pastan av värmen och blanda i pecorino romana efter smak.
- Servera direkt med mer pecorino romana vid bordet
Pingback: Pasta alla Gricia « Coppa rules
Pingback: Bruschetta med Guanciale « Coppa rules
Pingback: Provsmakning av guanciale sensommaren 2010 « Coppa rules
Pingback: Spaghetti med tomatsås, guanciale och mejram « Coppa rules
Pingback: Pancetta och Guanciale våren 2011 « Coppa rules