Köttgryta från Florens


Det här är en av mina favoriter när det gäller köttgrytor. Jag hittade den i en kokbok som heter The Fine Art Of Italian Cooking av Giuliano Bugialli. Till kött har jag den här gången tagit högrev och lite oxlägg. Man får en något mer komplex smak genom att ha med oxlägg vilket inte gör något när receptet i övrigt är så enkelt i sin smak.

Köttgryta från Florens - 1

Du behöver följande saker

  • Lite drygt ett kilo nötkött som passar och koka. Till exempel högrev.
  • 1 rödlök
  • 1 sellerisjälk
  • 1 morot
  • Några blad basilika
  • Lite drygt en dl rött vin
  • 2 burkar hela tomater utan vätskan
  • Chiliflakes, salt och svartpeppar

Köttgryta från Florens - 2

Gör så här.

  1. Hacka lök, selleri och morot grovt. Riv basilikan grovt. Hacka tomaterna. Skär köttet i logom kuber för köttgryta. Spar benen.
  2. Värm olja i en gryta. Lägg i lök, selleri, morot och basilika. Bryn på medelvärme i cirka 10 minuter.
  3. Lägg till köttet, eventuella ben och bryn det cirka 15-20 minuter. Se till att all vätska har kokat bort och du ”fräser” köttet, börjar få en angenäm ”nötig” doft  och får bra färg.
  4. Sänk värmen och tillsätt rödvin. Låt det sakta koka bort. Detta tar cirka 15 minuter.
  5. Lägg i tomaterna. Tillsätt salt, peppar och chiliflakes efter smak.
  6. Sätt ett lock på grytan och koka i 3-4 timmar eller tills köttet är mört. Tillsätt lite vatten om det ser för torrt ut.
  7. Du kan nu servera grytan men den blir bättre om den får vila i kylskåpet till nästa dag. Det är också lättare att fetta av grytan, om det behövs, när den har stått i kylskåp.

Köttgryta från Florens - 3

Servera med kokta rotsaker blandade med lite olivolja, citronsaft, riven basilika och salt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s